Adalet Meslek Yüksekokulu
Ön lisans öğrencilerine 'çift diploma’ müjdesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), iki yıllık ön lisans programında okuyan öğrencilere, aynı anda ilgi duydukları başka bir bölümde de eğitim görerek çift diplomayla mezun olma fırsatı sağladı. İlk kez gerçekleşen uygulama sayesinde, meslek yüksekokulları bünyesindeki 21 farklı bölümün öğrencileri, Çift Anadal Programı (ÇAP) aracılığıyla istedikleri ikinci bölümde kendini yetiştirebilecek. Farklı sektörlerden bilgi ve becerilerle donatılacak gençler, çalışabilecekleri iş alanlarını da genişletecek. 4 yıllık fakülte öğrencilerine tanınan ÇAP fırsatını ön lisans öğrencilerine de uygulayan İEÜ, bu imkanı sağlayan sayılı üniversiteden biri olacak.
Kuruluşunun 20’nci yılını ‘proje ve yenilik dönemi’ olarak hedefleyen İEÜ’nün ön lisans öğrencilerine sağladığı ‘çift diploma’ fırsatından; Meslek Yüksekokulu’ndaki 13, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndaki 7 ve Adalet Meslek Yüksekokulu’ndaki 1 programda okuyan gençler yararlanacak. Çift diploma ile mezun olacak gençlerin, Dikey Geçiş Sınavı’nın (DGS) ardından yerleşebilecekleri 4 yıllık lisans programı sayısı da artacak.
BURS KESİLMİYOR, EKSTRA ÜCRET YOK
Öğrenciler, eğitim süresi uzasa bile ÇAP süresince burs imkanından kesintisiz yararlanacak. Öğrenciler, okuyacakları ikinci bölüm için ekstra ücret de vermeyecek. Çift anadal için not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 olması ve sınıfın başarı sıralamasında ilk 20’de bulunulması gerekecek.
BİRBİRİNİ DESTEKLEYEN BÖLÜMLER
İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Burçin Önder, 2021-2022 eğitim dönemine ilişkin tüm planlamaları yaptıklarını söyledi. Önder, “ÇAP imkanı; birbiriyle iletişimi olan, birbirini destekleyen programlar arasında olacak. Örneğin, Grafik Tasarım Programı’nda okuyan bir öğrencimiz, aynı anda Radyo ve Televizyon Programcılığı’nda da eğitim görebilecek. Çift anadal için başvurular, birinci sınıfın bahar dönemi başında ya da ikinci dönemin güz döneminin başlangıcında yapılacak. Bu imkandan yararlanabilecek yüzlerce öğrencimizin, danışman akademisyenlerinin yanı sıra ÇAP koordinatörü de olacak. Bu sayede öğrencilerimizin dersleri çakışmayacak, bir an önce sorunsuz bir şekilde mezun olmaları sağlanacak. Tüm bunlar, meslek yüksekokullarına ilginin önümüzde süreçte daha da artmasına vesile olacak” dedi.
SEKTÖRÜNDE ARANAN İSİM OLACAK
İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Makbule İlgi Şemin, Kovid-19 sürecinde nitelikli sağlık çalışanlarının toplum açısından ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Şemin, “Farklı bilgi ve becerilere sahip, öğrenmeye sürekli açık bireyleri yetiştirmek durumundayız. Üniversite olarak bu yönde birçok adım atıyor, gençlerimizi en iyi şekilde geleceğe hazırlıyoruz. Bu hedefle hayata geçirilen yeniliklerden birisi de öğrencilerimize sağlanan ÇAP imkanı oldu. ‘Yaşlı Bakımı’ okuyan bir öğrencimiz; fizyoterapi ya da tıbbi laboratuvar teknikleri alanında da eğitim görebilecek. Bu sayede kendi alanına yakın bir bölümde daha okuyarak yaşıtları arasında fark yaratacak, sektörünün aranan ismi olacak” diye konuştu.
İŞ FIRSATLARI ÇOK GELİŞECEK
İEÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Cem Özcan ise, “Üniversitemizin sağladığı fırsat, ‘Adalet Programı’ öğrencilerimizin hem eğitim hem de iş fırsatını geliştirecek. Öğrencilerimiz, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesindeki programlardan kendisine uygun olanı tercih edebilecek. Diğer programlardaki öğrencilerimiz de bizim programımızı seçebilecek. Mevcut durumun en önemli avantajı, öğrencilerimizin iş olanaklarını katbekat artıracak olması. Unutmamak gerekir ki, hukuk fakültesine geçiş yapabilmek için okunması gereken tek program da ‘Adalet Programı’. ÇAP fırsatı, programımızın cazipliğini daha da artıracak. Öğrencilerimiz, bu imkanı en iyi şekilde değerlendirecek” dedi.